Publikacje
Słowniki
Słownik kulinarny

Słownik kulinarny

Słownik kulinarny
Publikacja obecnie niedostępna.
Redakcja: Joanna Gołąb
ISBN: 978-83-61678-20-5
Oprawa: miękka
Stron: 81
Wydawnictwo: Tertium
Miejsce i rok wyd.: Kraków, 2010
Nr wydania: I

Słownik kulinarny to trzecia - po Słowniku stopni
i rang oraz Słowniku nowomowy - część pomyślanego
w 1999 roku projektu przedstawienia ekwiwalentów
polsko-angielskich przydatnych a pominiętych (lub nie
dość celnie podanych) w innych dziełach leksykograficz-
nych dostępnych na rynku. Jak każda pozycja z bieżącej
serii - niniejszy słownik ma trzy główne zadania:

 

1) praktyczne (wspomóc pracę tłumaczy, praktyków
przekładu),

2) źródłowe (być bazą danych przydatną filologom,
teoretykom przekładu),

3) promocyjne (uwzględniać słownictwo z literatury
science fiction).

 

Autor ma nadzieję, że użytkownicy Słownika zechcą
omawiać podane propozycje, przedstawiać inne, być może
celniejsze ekwiwalenty, które mogłyby być uwzględnione
w internetowej wersji Słownika.